A megcsalás az egyik leggyakoribb probléma rengeteg párkapcsolatban. Talán nem is hinnénk, de a hűtlenség az, ami a legtöbb párkapcsolatot tönkre teszi – de mégis mik a megcsalás jelei? Mit tehetünk, ha megcsaltak minket, vagy épp mi csaltuk mega párunkat és hogyan dolgozhatjuk fel? Mi lesz a megcsalás után?

Ezek mind-mind olyan kérdések, melyek gyakran felmerülnek párokban, mikor egy párkapcsolat nem úgy működik, ahogy kellene, vagy amikor már megtörtént a baj. Cikkünk abban segít, hogy rálátást kapjunk arra a fogalomra, ami a legtöbb pár rémálma: a megcsalás.

A cikket Dobrai Zoltán  írta, aki pár-és családterápiával, mediációval és mentálhigiénés tanácsadással segíti a hozzá fordulókat. A legtöbb párkapcsolat megmenthető, ha időben kér a pár segítséget. Nem érdemes megvárni, amig leég az egész ház, már egy kisebb „tűzesetnél” is érdemes segítséget kérni.

Mik a megcsalás jelei? Hogyan ismerhetjük fel?

Amikor a párunk megcsalt minket, akkor két módon derülhet fény erre. Az egyik lehetséges opció, hogy a párunk vallja be – ez a kevésbé komplikált eset, hiszen így vallomás útján derül fény a párkapcsolati problémára.

A másik lehetőség, hogy mi magunk jövünk rá erre – de mégis hogyan? Mik azok az erős jelek, jelzések, amiből valószínűsíthető, hogy a párunk megcsalt minket? Talán valami furcsa a viselkedésében, és nem tudjuk mire vélni – emiatt merülnek fel bennünk kérdések. Érezzük, hogy felborult a párkapcsolat, házasság egyensúlya?

Mik tehát azok a jelek, viselkedési formák, melyek a megcsalás mögött lehetnek? Íme, lássuk a listát pontokba szedve!

Bizonyos Eszközök Szokatlan Használata

Számos esetben figyelhető meg, hogy azok az emberek, akik megcsalták a párjukat, teljesen másképp viszonyulnak az elektronikus eszközeikhez. Sokszor elrejtik az okostelefonjukat a párjuk elől, vagy nagyon feszélyezettek, amikor a levelezéseiket, cseteléseiket olvassák. Ennek értelemszerűen az az oka, hogy ezekhez a másik fél hozzájutva könnyedén rájöhetne, hogy mi áll a háttérben. A harmadik fél legtöbbször akkor lép be a kapcsolatban, ha a párkapcsolat egyensúlya felborult, valami hiányt él át egyik vagy a másik fél is. A rendszerszemléletű párterápia szemüvegén keresztül azt is mondhatnánk, hogy a harmadik fél kiegyensúlyozza a párkapcsolatot, hozzájárul ahhoz, hogy a házasság vagy a párkapcsolat fennmaradjon.

Indokolatlan kedvesség

Talán elsőre furának tűnik, de gyakran ez is állhat egy megcsalás mögött – ilyenkor a félrelépő fél jellemzően a saját lelkiismeretét próbálja meg leplezni, és a lelkiismeretfurdalását elnyomni azzal, amit tesz. Ez többnyire akkor jelenik meg, amikor a megcsalás még a kezdeti stádiumban jár – azaz az új kapcsolat még nem annyira mély, hiszen ekkor a hozzánk való kötődése a párunknak még igen erős. A félrelépés inkább csak valami hiányt tölt be.

Folyamatos elhidegülés

A hűtlen fél egy idő után folyamatos elhidegülést tanúsíthat a másik féllel szemben. Egyre kevésbé érdeklődik a másik iránt, kevesebbszer kérdezi meg, hogy mi van vele, és egyre kevésbé érez késztetést arra, hogy a közös, szokásos programokon részt vegyen. A félrelépő fél sokszor minimális erőfeszítéseket tesz azért, hogy a közösen folytatott életvitel működjön. Nem vesz részt többé a közös álmok és a „nagy tervek” megvalósításában.

Különös Viselkedés Különféle Kérdések Esetén

Egy félrelépő fél sokszor különleges, feszélyezett magatartást tanúsít, amennyiben olyan kérdéseket teszünk fel neki, ami az időtöltésével kapcsolatos. Ilyen lehet például az, hogy kivel tölti az idejét, kivel szokott ebédelni, vagy hogy pontosan hova megy munka után, ki az új kolléga stb.

Kapcsolat Betetőzésének Folyamatos Gondolata

A hűtlen fél nagyon sokszor tesz arra kijelentéseket, hogy véget szeretne vetni a kapcsolatnak. De mégis miért? A válasz egyszerű: azért, mert az új kapcsolatában teljesedhetne ki, és ez esetben senki nem állná az útját többé. Ami különösen erősen utal a megcsalásra, az az, ha a párunk még akkor is ezt emlegeti fel, ha egyébként teljesen békés, nyugodt a hangulat. Fontos itt megjegyezni, hogy a párkapcsolatban lévő nehézségeket a kapcsolatból való kilépés nem oldja meg. Nagy valószínűséggel a párkapcsolati problémák a következő szerelemben is megjelennek. Miért? Azért mert a berögzült mintáinkat, a családi örökségünket, a „batyut” visszük magunkkal kapcsolatról-kapcsolatra. Egészen addig, amig ezek átdolgozásra nem kerülnek.

Vádaskodó Magatartás

A félrelépő sokszor tanúsít vádaskodó magatartást a másikkal szemben. Folyamatosan okolja őt a sikertelenségéért, a hibáiért, sok esetben pedig még az is gyakran előfordul, mint vádpont, hogy sok időt tölt együtt másokkal, akikkel nem kellene – így próbálja meg a saját lelkiismeretfurdalását ellensúlyozni.

A megcsalás után, annak feldolgozása

Ha megcsaltak minket, akkor sincs minden veszve – a kapcsolat helyreállítható, viszont ez sokszor nagy erőfeszítést igényel minkét fél részéről. Ilyenkor az bomlik meg a kapcsolatban, ami egy fontos eleme: a bizalom. És ez még akkor is így van, ha őszinte vallomás során derül fény mindenre.

Amennyiben a párunk is szeretné helyreállítani a kapcsolatot, üljünk le, és beszélgessünk rendszeresen. Töltsünk együtt időt minél több alkalommal, szervezzünk közös programokat. Akár arra a helyre is elmehetünk, ami a szerelmi életünk egyik fontos jelképe lett életünk során. Próbáljuk meg együtt kideríteni, hogy mit tehetünk azért, hogy a kapcsolat helyreálljon. Keressük meg a kapcsolatunk korábbi erőforrásait, arra figyeljünk, ami jól működik és forduljunk szakemberhez.

Próbáljuk meg feldolgozni a történteket, kérjünk támaszt a barátainktól, családtagjainktól is. A párterápia és az egyéni terápia, konzultációk is nagyon sokat segítenek abban, hogy megértsük magunkat és a másikat is. Újra lehetőség van dönteni a másik mellett. Újra lehet kezdeni a kapcsolatot, ami már nem lesz a régi. Újra ki lehet mondani a házassági igent.

A fura viselkedés feltétlenül megcsalást takar?

A válasz az, hogy egyáltalán nem biztos. Lehet, hogy valaki azért indokolatlanul kedves, mert valamilyen pozitív emberi hatás érte a közelmúltban, de az is lehet, hogy azért viselkedik szokatlanul az elektronikus eszközeivel, mert olyan tartalmak vannak rajta, amiket nekünk sem szívesen mutatna meg – például pornográf képek stb. Ez is lehet megcsalás.

Abban az esetben, ha a fent felsorolt listából logikusan következne több pont alapján is, hogy valamiféle hűtlenség áll a háttérben, akkor reális esélyünk van azt gondolni, hogy tényleg erről lehet szó.

Hogyan kérdezzünk rá, hogy a párunk megcsalt-e minket?

Nagyon fontos, hogy mindig legyünk őszinték. Ha felmerül bennünk a kérdés, hogy megcsaltak minket – a hűtlen fél általában nem vallja be tettét – akkor se kezdjünk el azonnal vádaskodni, hiszen lehetséges, hogy tévedünk. Ez esetben óriási pusztítást fogunk a kapcsolatunkban véghez vinni, ráadásul teljesen indokolatlanul. Képzeld csak el, hogy ártatlan vagy, és a párod neked esne! Te hogy éreznéd magad?

Azonban abban az esetben sem jó ötlet duhaj, vagdalkozó, támadó módon közelíteni a párunkhoz, ha a baj – a kiengedett vallomása szerint – megtörtént. Hiszen ezzel csökkentjük a lehetőségét annak, hogy őszintén meg tudjuk beszélni a problémáinkat. Ráadásul, ha egy őszinte, mély kérdés során derül ki a megcsalás, az komoly jel lehet arra, hogy a párunk képes megváltozni.

Akárhogy is nézzük, sokkal jobban járunk, ha őszintén, mélyen tesszük fel a kérdést, és nem haragosan, vádaskodóan, vagy támadóan.

Érdemes-e titokban nyomozni a párunk után, ha felmerült a félrelépés gyanúja?

A válasz az, hogy általában nem éri meg így közelíteni a problémához. Hiszen, ez hatalmas bizalmatlanságra vall, és legalább olyan romboló a párkapcsolatra nézve, mint maga a hűtlenség. Abban az esetben, ha nem történt félrelépés, akkor mi magunk fogjuk a kapcsolatot tönkre tenni. Ha viszont tényleg történt, akkor csupán annak az esélyét csökkentjük, hogy a problémára közös megoldást fogunk találni – hiszen a válasz a „megcsaltál!!!” üzenetre az lesz, hogy „te meg kémkedtél utánam!!!”.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor nagyon egyszerűen el lehet oszlatni a kételyeinket – például akkor, amikor a megcsalás egy véletlenül a gép előtt hagyott email üzenetéből sejthető, ekkor adja magát, hogy az illető elolvasson pár korábbi levelezést is – ekkor szinte azonnal kiderül minden.

Azonban abban az esetben, ha a nyomozás teljesen a sötétben való tapogatózásról szólna, inkább maradjunk az őszinte válasznál.

PÁRTERÁPIA, MEDIÁCIÓ, TANÁCSADÁS

Dobrai Zoltán

Ha érdeklődik a személyes fejlődés, az önfejlődés témái iránt, iratkozzon fel hírlevelemre.

Rendszeresn küldök hasznos tartalmakat, melyek segítségével fejlődhet, inspirálódhat, segítségre lelhet…