Depresszió

Fordulj hozzám bizalommal, ha segítség kell…
Lehet tenni a depresszió ellen. Vedd fel velem a kapcsolatot. Foglalj időpontot még ma.

Online és személyesen is

Kapcsolat: +36 30 441 9855

A köznyelvben gyakran használjuk a depresszió kifejezést. Otthon maradva, elszakítva a megszokott rutinoktól, a fontos családtagoktól mindez komoly lelki terhet jelenthet. Természetes, ha nem minden napunk alakul a legjobban, és olykor levertebbek vagyunk az átlagosnál, viszont ettől még nem vagyunk depressziósak. Önmagunk diagnosztizálása veszélyes lehet, gyanú esetén érdemesebb szakember segítségét kérni.

A depressziónak van egy köznapi és egy hivatalos meghatározása is. Szakmai meghatározás szerint a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (továbbá BNO) a következő tünettannal párosítja: hangulat- és energiacsökkenés, érdektelenség, az örömre való képesség hiánya, fáradékonyság, a mindennapi tevékenységek elsivárosodása. Kísérő tünetei lehetnek a koncentrálókészség és a figyelem visszaesése. Az önértékelés és önbizalom csökkenése, bűntudat és érdektelenség érzése, pesszimista vagy sivár jövőkép. Önmagára ártalmas gondolatok vagy cselekedetek, alvászavar, étvágytalanság.

Kapcsolat: +36 30 441 9855

Az Érzelmi Élet Zavara

A depresszió leginkább az érzelmi élet zavara, ami azt jelenti, hogy a belső megéléseink változnak, holott a külvilág nem változik. Jól mutatja ezt a gyásszal való összehasonlítás. A gyászban a veszteség realitás, valóság, míg a depressziós ember veszteségélménye belsőjében, gondolataiban van jelen. A nőknél jóval gyakoribb a betegség megjelenése, valamint idős korral növekszik az előfordulása, majd később a nemi különbség kiegyenlítődik. A depressziós ember önértékelése csökken, és nagy mélységekbe is zuhanhat. Érdektelenné válik a külvilág iránt, csökken a teljesítménye, nehezen talál nyugalmat. Egyszerre egyáltalán nem és túlságosan is agresszív. Belső élményben agresszív, amíg viselkedésében inkább érdektelen, passzív. A tüneteket komolyan kell venni, és szükség esetén gyógyszeres kezelésre és pszichoterápia is szükség lehet.

Olykor bármelyik tünetet felfedezhetjük magunkon, ettől még nem feltétlenül vagyunk depressziósak. Akkor gyanakodhatunk, ha ezek közül a jelek közül több is fennáll, legalább két héten keresztül. Nem érdemes magunkat vizsgálgatni, mert jó eséllyel jutunk téves következtetésekre, mivel magunkra nem tudunk objektív szemlélőként tekinteni. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy túl közel vagyunk magunkhoz. Diagnózist csak orvos vagy pszichoterapeuta adhat. Fontos, hogy a környezetünkben lévőket se címkézzük fel, mert kevés rá az esély, hogy egy minősítés vagy matrica segíteni fog neki a nehézségeivel való küzdelemben.

A Depresszió BNO Tünettana:

 • hangulatesés
 • érdektelenség
 • energiacsökkenés
 • örömre való képesség hiánya
 • fáradékonyság
 • tevékenység elsivárosodása

Kapcsolat: +36 30 441 9855

Kísérő Tünetei:

 • koncentrálókészség
 • önértékelés
 • bűntudat
 • jövőkép pesszimista
 • önmagára ártalmas
 • alvászavar
 • étvágy csökkenés

Dobrai Zoltán

Pár-és családterápia, Mediáció, Egyéni konzultácó

Ismerj meg jobban

Dobrai Zoltán mediátor, mentálhigiénés szakember, pár-és családterapeuta jelölt vagyok, képzésben lévő pszichodráma asszisztens. Tizenegy éve kezdtem aktívabban az önismeret útjára lépni. Az ember működése mindig is foglalkoztatott.

Teológiát, pedagógiát tanultam és eközben dolgoztam hátrányos helyzetű gyerekekkel és idősekkel is. Több alkalommal tapasztalatot gyűjthettem a német szociális hálózat erősségeiről és hiányosságairól.

Kilenc éve kezdődött életem legjobb befektetése. A saját fejlődésemre szánt idő, fáradtság és pénz azóta is folyamatosan megtérül. Pszichodráma csoportok, továbbképzések, tréningek, egyéni terápia… Tapasztalataimat kamatoztathattam oktatóként is. Kora gyermekkori intervencióban dolgozó szakemberek számára fejlesztett továbbképzések tréneri feladatait láttam el. Módszertani fejlesztéssel és szekunder kutatásokkal foglalkoztam, ahol fókuszban a családok, fiatalok és párkeresők voltak. 2020 végétől pedig már vállalkozásokat is segítek a fejlődésben. Gyógyító tevékenységet nem végzek

Pap Éva

Pszichológiai tanácsadás, Pár-és családterápia

Ismerj meg jobban

Pap Éva vagyok, végzettségem szerint okleveles pszichológus, közgazdász, család és párterterapeuta, MBCT tanár, klinikai szakpszichológus jelölt és sématerapeuta jelölt.

Tapasztalataimat látszólag nagyon különböző területeken szereztem és gyarapítom. Dolgozom magánrendelés keretében egyéni kérdésekkel, vezetőkkel, párokkal és családokkal, dolgozom hospice osztályon az élettől elköszönőkkel, családjaikkal és az őket támogatókkal, és dolgozom a gyermekvédelmi szakellátásban érintett családokkal, családból kiemelt gyerekekkel és az őket nevelő felnőttekkel.

Minden terület közös nevezője az ember és a rendszer vagy rendszerek, amelynek elidegeníthetetlen része a változtatás lehetősége is, ezért még a legnehezebb helyzetekben sem vagyunk teljesen kiszolgáltatottak. Munkámat leginkább meghatározó és segítő elméleti keretet a családterápiás rendszerszemlélet, Jeffrey Young sématerápiás megközelítése, a Mindfulness elméleti háttere és Yalom egzisztenciális pszichoterápiás irányzata adja.

Dr. Szilvásy Rita

Mediáció, konfliktuskezelés, jogi tanácsadás

Ismerj meg jobban

15 éve élek házasságban, férjemmel együtt nevelem két gyermekünket.

Szakmai munkám alapgondolata az, hogy amikor a két ember közötti kapcsolat elakad – párok, szülők és gyerekek, gyermekek-testvérek, felnőttek, tanár – diák viszony, munkahelyi konfliktus – akkor az jelzi, hogy az eddigi, valahogyan működő kapcsolaton változtatni kell. Ez lehet egy teljes újrakezdés, lehet a kapcsolat megszakítása, válás, vagy a kapcsolat más formában történő működtetése.

Ebben a helyzetben a felek bele vannak ragadva a saját pozíciójukba, nézőpontjukba, sérelmeikbe, hibáikba. A konfliktus valódi rendezését, a kapcsolat új alapokra helyezését minőségileg segíti egy külső szereplő, aki közreműködik ennek az új helyzetnek a reális alapokon nyugvó, mindkét fél által elfogadott, közös megegyezéssel történő rendezésében.

Mediátorként tartom a kereteket, amiben az felek maguk kialakítják a konfliktus számukra legmegfelelőbb rendezési formáját. Hogy a jövőt ne a múlt sérelmei és fájdalmai alapozzák meg, hanem a mindkét fél számára elfogadható és előre mutató megoldások.

Ilka András

Pszichológiai tanácsadás, Pár-és családterápia

Ismerj meg jobban
Amiben segítek: 
függőség 
alkohol
társfüggőség
szerencsejáték
marihuána
határproblémák
leválás a szülőkről
bizonytalanság a szülői szerepekben
kommunikációs problémák a párkapcsolatban
elköteleződés

“Abban hiszek, hogy te is lehetsz életed szakértője, hiszen a megoldás benned van. Segítek megtalálni!”

Dobrai Zoltán:

+36 30 441 9855

Kit lehet/kell bevonni a mediációba?

Online és személyesen is. Az online konzultációk is nagyon jól működnek a legtöbb esetben és sokszor gyorsabban elérhető, olcsóbb és kényelmesebb is. 

Alapvető szükségletünk az elfogadás, nincs ez másképpen akkor sem, ha az érzelmi életünk zavara lép fel. Ennek elfogadása gyógyító lehet. Jó, ha kifejezzük a személy és a betegség elfogadását is. Nem érdemes minősíteni vagy bagatellizálni.

Ha elfogadjuk a zavar jelenlétét, akkor már lehet róla beszélni is. Ha kifejezzük kíváncsiságunkat, akkor a betegnek is könnyebb lesz mesélni róla. Lehetnek kiváltó események is, ezekről is beszélgethetünk. Fontos, hogy nem kihallgatásról és vallatásról van szó, inkább meghallgatásról és a másikra figyelésről. Nem kell szépeket és okosakat sem mondani. Viszont a testtartásunk, hangszínünk és tekintetünk ki tudja fejezni azt, hogy fontos a másik, figyelünk és érdekel, amit mond. A figyelmünket kell, hogy lássa és hallja – kulcsfontosságú lehet ez az értő odafordulás, ha nagyobb a baj, és esetleg öngyilkossági gondolatokra, késztetésekre utal a másik.

Türelemmel kell legyünk a depresszióval, nem lehet siettetni az elmúlását! A beteg ilyenkor nem képes erőfeszítéseket tenni. A siettetéssel még mélyebbre lökhetjük, így az azonnali és gyökeres változás nem lehet célunk, viszont a bátorítás, megértés és reményadás igen. Fontos, hogy gyógyító, egészségügyi tevékenységet nem végzünk. 

Amit Ön Is Megtehet, Ha A Depresszió Jeleit Véli Felfedezni A Környezetében

Ami segíthet, de nem pótolja a szakembert: 

 • A betegséget és a beteget elfogadni
 • Kiváltó események és az élettörténet átbeszélése
 • Remény: a depresszió jó lefolyású
 • Súlyos depresszió esetén orvoshoz kell küldeni
 • Bátorítani, bíztatni
 • Időszakos hangulathullámzásra felkészíteni
 • Türelemmel lenni! Nem túlerőltetni!
 • Mindig figyelni az öngyilkossági gondolatokra, késztetésre!

Hibák a depresszióval kapcsolatban:

 • „Szedje össze magát!”
 • Szabadságra vagy utazásra küldeni
 • Fontos döntésekre bírni
 • Nem hitelesen bíztatni. „Már jobban van!”
 • A téveseszmék megkérdőjelezése
 • Ha azonosulunk vele
 • Ha lelkileg túlterheljük a beszélgetésben

Kapcsolat: +36 30 441 9855

óra saját élmény

év aktív önismereti munka

óra segítségnyújtás

l

megjelent cikk

[

házasság

Ahol találkozhattál velem

Slider Item
Slider Item
Slider Item
Slider Item
Slider Item
Slider Item
Slider Item
Slider Item
Slider Item
Slider Item
Slider Item

Ingyenes családfa feldolgozó csomag

Otthon is elvégezhető önismereti kurzus

.