fbpx

pár- és családterápia, mediáció, tanácsadás, önismeret

Tizenegy éve kezdtem aktívabban az önismeret útjára lépni. Ekkor találkoztam először négyszemközt segítő szakemberrel. Dr. Nagy Edit pszichológussal közös munkánk során megtanultam, hogy a szakmaiság és az elfogadó szerető légkör gyógyít. A közösség és a személyes kísérés korábban sem volt idegen számomra, hiszen tizenéves koromtól kezdve folyamatosan volt lelkivezetőm, aki a személyes fejlődésemben segített. Az ember működése mindig is foglalkoztatott. Teológiát, valamint pedagógiát tanultam és eközben dolgoztam hátrányos helyzetű gyerekekkel és idősekkel is. Több alkalommal tapasztalatot gyűjthettem a német szociális hálózat erősségeiről és hiányosságairól. Azóta is meghatározó élményem a kapcsolatok fontossága, legyen szó fiatalról, idősről vagy eltérő fejlődésű emberekről. Huszonnégy évesen Budapesten egyre sürgetőbben éreztem szükségét annak, hogy tegyek az egyéni fejlődésemért. Ekkor kezdődött életem legjobb befektetése. A saját fejlődésemre szánt idő, fáradtság és pénz azóta is folyamatosan megtérül. Mindeközben kipróbáltam magam multinacionális vállalatnál, halmozottan sérült gyerekekkel dolgoztam belföldön, felnőttekkel pedig külföldön. 

Kály-Kullai Károlynál folytattam tovább a személyiségfejlesztést. A professzionális támogatást és a partneri kapcsolat felemelő erejét nála tapasztalhattam meg. Immár 6 éve Papp Judit pszichoterapeutánál tanulok magamról és ez által másokról is, mivel a segítő személyisége munkaeszköz. Itt tanulom és tanultam meg, hogy a kapcsolat gyógyít. Segítő hivatásomnak az évek alatt csak a formája változott meg, így a Magyar Családterápiás Egyesület keretein belül kezdtem el a családterápiás módszerspecifikus szakképzést. Nagy hatással voltak rám tanáraim. Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, akitől a családterápiás rendszerszemlélet alapjait ismerhettem meg. Ahogyan Dánieltől hallottam, „akinek kalapács van a kezében az mindenütt szöget lát”. Ezért családterápiás szupervízión már dr. Túry Ferenc csoportjában tanulhattam meg a családterápia és a segítő kapcsolat finomhangolásait, hogy ne csak kalapács legyen a kezemben. 

Szupervízió mellett párokkal és családokkal dolgozom a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál, valamint a Pszichofészek pszichológiai magánrendelőben és Katolikus Alkoholistamentő Szolgálatnál.

Tapasztalataimat kamatoztathattam oktatóként is. Kora gyermekkori intervencióban dolgozó szakemberek számára fejlesztett továbbképzések tréneri feladatait láttam el. Módszertani fejlesztéssel és szekunder kutatásokkal foglalkoztam, ahol fókuszban a családok, fiatalok és párkeresők voltak. 2020 végétől pedig már vállalkozásokat is segítek a fejlődésben. 

Pszichodrámát dr. Pintér Gábor csoportjában kezdtem, itt tapasztaltam meg leginkább az önismereti csoport erejét és a dramatikus játékban rejlő lehetőségeket. Ezekben az években és középiskolás korom óta is a legjobb tanárokat és nevelőket választottam. Hasonlóképpen tettem ezt a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében, ahol a szakmaisággal együtt emberséggel és egy támogató közösséggel ismerkedtem meg. Olyannyira, hogy hosszabb időre is SE hallgató maradtam, hiszen ugyanitt közösségi és családi mediációt tanultam. Valamint kompetenciáim továbbfejlesztése érdekében a Közép-Európai Mediációs Intézetben mediátorként végeztem.

Mentálhigiénés segítőként vagyok jelen egy budapesti szakkollégiumban, ahol a kollégisták fordulhatnak hozzám a személyes fejlődésük érdekében. A Családokért Egyesület elnökeként pedig közösségi programokat szervezezek a randi estektől kezdve az előadásokon át az akár kétszázötven fős közösségi eseményekig. Önismereti és önsegítő csoportokat, workshopokat vezetek, mentálhigiénés tanácsadással, párterápiával és a mediáció módszerével nyújtok támogatást, azok számára, akik jobb életre vágynak. A segítés itt nem merült ki, hiszen rendszeresen publikálok ugyanezen témákban. Remélve, hogy az olvasókat ezzel is közelebb segíthetem egy teljes, kiegyensúlyozott élethez.

A változás  nem történik magától. Ezért tenned kell. 

Jelentkezz a hello@dobraizoltan.hu e-mail címen!