Oldal kiválasztása

Mikor egy pár nehézségek elé kerül, fel szokott merülni a jogos kérdés: mennyibe kerül egy párterápia? A párterápia árak némileg szórhatnak szakemberenként, van, aki kicsit többet kér a munkájáért, és van, aki kevesebbet. Egyvalami biztos. A párterápia egy életre szóló befektetés, ami nagyon gyorsan megtérül és hosszú távú nyereséget hoz.  

De mégis megéri elmenni egy ilyen terápiára? Mi tud nekünk nyújtani egy remek párterapeuta? Valóban tényleg megéri erre elmenni, kifizetni érte egy ekkora összeget? Pontosan mit kapunk ezért az árért? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Hogyan zajlik egy párterápia?

Egy párterápiát ne úgy képzeljünk el, mint egy automatát vagy varázsműhelyt ahol a problémáinkat feltárva azonnal választ kapunk a kérdéseinkre, és ezzel minden meg is oldódott. Jellemzően egy rövid, de több hónapos folyamatról van szó, mely során körülbelül 2 hetente találkozik a pár a terapeutával, alkalmanként 90 percben. Az időtartam alatt visszajelzéseket kap a pár arra vonatkozóan, hogy miként néz ki kívülről, egy másik szemszögből az, amit ők együtt csinálnak. Megkeressük az erőforrásaikat. A terápiát egy kellemes beszélgetésként képzeljük el, ahol személyre szabott megoldásokat keres a pár és a szakember. Ezen beszélgetések mentén együtt tanakodva jutnak el egy-egy megoldáshoz. A szakember nem „megmondja”, hogy mit kell tenniük, hanem kíséri a párt abban, hogy a saját kérdéseikre a saját válaszaikat találják meg.

Mennyibe kerül egy párterápia?

Egy párterápiás ülés 90 perces és jellemzően kétheti gyakorisággal történik. A párterápiás alkalom körülbelül 16 000 és 30 000 forint között elérhető ez függ attól, hogy személyesen vagy online történik a munka stb. Bonyolult módszertanok alkalmazása esetén, vagy ha a terápia hosszabb időn keresztül húzódik el, néhány százezer forint is lehet az ár. Nyilvánvalóan egy pár és családterapeuta legalább 23 évet tanult, hogy párokkal dolgozhasson. Ha nagyon céltudatos és szorgalmas volt, akkor 5 évet töltött az egyemen, és legalább 3 évig tartott a családterápiás képzése. Általában a szakemberek több képzést is végigcsinálnak. Esetemben a mentálhigiénés képzés mellé került még két különböző iskolában a mediáció módszertana is, a pszichodráma sajátélmény, majd a pszichodráma vezetői képzés is és a rendszerszemléletű párterápiás módszerspecifikus képzés. Ezen túl sok száz óra sajátélményű önismereti csoport, és több év egyéni terápia. Mindez azért, hogy a saját személyiségemet átdolgozva, nagyobb önismeretre jutva tudjak segíteni a hozzám forduló pároknak, családoknak és egyéneknek egyaránt.

Valóban megéri?

Talán kicsit borsosnak tűnhet elsőre a néhány tízezer vagy százezer forint. Valóban megéri-e vagy sem?

Arra érdemes gondolnunk, hogy milyen kockázatokkal kell szembenéznünk, amennyiben a kapcsolat tönkremegy. Egy házassági válás nagyon sokba kerülhet, hiszen hatalmas anyagi terhet ró mindkét félre. Az árhoz képest az, amit nyerhetünk, valójában eltörpül – hiszen, harmónikus és nyugodt életvitelre számíthatunk később. A nyugodt és kiegyensúlyozott párkapcsolat hozzájárul ahhoz, hogy jobban teljesítsünk a munkánkban, más kapcsolataink is jobban működjenek. Csökkennek a szív és érrendszeri betegségek kockázatai. Hosszabb életre számíthat az, aki egy biztos és kiegyensúlyozott párkapcsolatban, házasságban él.

Nyilvánvalóan számos pár járt már nálam párterápián, és azok akik végig csináltak utólag úgy érezték, hogy megérte nekik, hiszen választ kaptak a problémáikra, nehézségeikre. Úgy, hogy a válaszokat ők találták meg a saját kérdéseikre, elakadásaikra. Felismerték a hozott családi mintáikat és megértőbbek lettek egymással és magukkal is.

Miben tudok segíteni?

Immár sok éves tapasztalattal a hátam mögött egyre több párnak segítettem már abban, hogy sikeresen átvészelhessék a nehéz időszakokat, úgy a saját erőforrásaikat használják. Arra figyelünk a párterápiás munka folyamatában, hogy mit tud a család, a pár jól csinálni. Mi az amitől működik a kapcsolatuk vagy mitől működött jól korábban, hiszen ezt a minőséget is ők hozták létre.

A párterápiás kezelésekre pénzvisszafizetési garanciát is kapnak a hozzám fordulók – amennyiben nem hoz eredményeket a párterápiás közös munka, a megszabott kereteket betartva, visszafizetem a teljes pénzösszeget.

Ha érdeklődik a személyes fejlődés, az önfejlődés témái iránt, iratkozzon fel hírlevelemre.

Rendszeresn küldök hasznos tartalmakat, melyek segítségével fejlődhet, inspirálódhat, segítségre lelhet…