Mondja el véleményét Ön is!

Programom

Ismerje meg programomat

Programom

Ismerje meg programomat

PROGRAMOM

Dobrai Zoltán az Itthon az Otthonunkért Egyesület polgármesterjelöltje Telkiben

Hosszú távú, zöld, gyerekbarát és fenntartható koncepcióra van szükség,
amelyet egy összetartó, együttműködő és kompetens képviselőtestület képes megvalósítani!

Szavazzon az Itthon az Otthonunkért Egyesület polgármesterjelöltjére és képviselőjelöltjeire június 9-én!

Ujvári Réka

Ujvári Réka

Két csodálatos gyermek büszke anyukája vagyok, tizennégy éve élek Telkiben. Az üzleti életben dolgozok, diplomámat közgazdászként a turizmus területén szereztem. A gyermekeink jövője a mi kezünkben van, ezért is változásra van szükség Telkin!

Bővebben

Munkám során sok olyan innovatív tapasztalatot szereztem, amire szüksége van Telkinek. Korábbi munkahelyeimen pénzügyi területen olyan széleskörű feladatokat láttam el, mint a számlakezelés, könyvelés és munkaerő-gazdálkodás. Ezek a munkák megtanítottak arra, hogy hogyan kezeljem hatékonyan az erőforrásokat és hogyan hozzak megfontolt döntéseket akár egy település gazdálkodását tekintve. További szakmai jártasságom ahhoz is hozzásegített, hogy lássam, a siker szempontjából milyen fontos a hatékony kommunikáció, és az üzleti kapcsolatok kezelése. Tapasztalataimat Telki innovatív fejlesztésére fogom fordítani.

Az előző munkahelyeimen a pénzügyek terén széles körű feladatokat láttam el, beleértve a bevételkontrollt, számlakezelést, könyvelést és munkaerő-gazdálkodást is. Ezek a feladatkörök megtanítottak arra, hogyan kezeljem hatékonyan az erőforrásokat és hogyan hozzak megfontolt döntéseket a város gazdálkodása terén.

Korábban pedig irodai adminisztrációval és a Novitax üzleti rendszer kezelésével foglalkoztam. Ez a tapasztalat azt mutatta meg számomra, hogy milyen fontos a hatékony kommunikáció és az üzleti kapcsolatok kezelése egy szervezet sikeres működése szempontjából.

Mindig inspirálnak az új kihívások. Fontosnak tartom, hogy a problémákat ne csak kezeljük, hanem meg is előzzük.

Szenvedélyem a jó közösség: csak egy összetartó közösség képes nagy dolgokat tenni, virágzóvá tenni településünket – ennek elmaradhatatlan része a kapcsolatok építése és ápolása. Nemzetközi tapasztalataimmal és kiterjedt ismeretségi hálóm használatával szeretném Telki kapcsolatrendszerét is erősíteni: célom olyan külföldi iskolákkal és nyugat-európai falvakkal olyan testvértelepülési kapcsolatot kiépíteni, akitől tanulhatunk..

Csak olyan kezdeményezéseket indíthatunk el a jövőben, amelyek valóban a lakosság érdekeit szolgálják. Az iskola (infrastrukturális)-, és a sportlétesítmények fejlesztése, az utak javítása, az energiahatékonyság növelése, az utcakép szépítése és a közösségi terek kialakítása mind olyan területek, amelyeken dolgozni fogok.

Szívügyem a sport és a környezetvédelem. Hiszem, hogy egészséges testben és tiszta környezetben élhetünk igazán boldog életet. A környezetvédelem pedig azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön, ezért is kell megóvnunk. Azon fogok dolgozni, hogy Telki a Zsámbéki-medence ékszerdoboza legyen.

A gyermekeink jövője a mi kezünkben van. Minden lehetőséget és gondoskodást meg kell adnunk nekik ahhoz, hogy kibontakozhassanak és boldog, sikeres életet élhessenek. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy Telki egy olyan hely legyen, ahol a gyermekek biztonságban nőhetnek fel, és megvalósíthatják álmaikat. Ehhez elsősorban jó

pedagógusokra, nevelőkre, kiváló intézményrendszerre - innovatív, színvonalas iskolákra és jól felszerelt óvodákra van szükség.

Szabadidőmben szeretek lovagolni, a gyermekeimmel és a kutyáimmaltúrázni, futni és a természetet járni. Ezek az elfoglaltságok segítenek abban, hogy kiegyensúlyozott és egészséges életet éljek, és a közösségemnek is példát mutassak az aktív életmódról.

Elkötelezetten azon fogok dolgozni én is, hogy Telki lakói számára egy innovatív, gyermek -, és családbarát helyet teremtsünk.

Azért kérem a támogatásukat és a bizalmukat, hogy együtt tegyünk azért, hogy Telki elinduljon a fejlődés útján! Változásra van szükség!

Császár Bernadett

Császár Bernadett

Császár Bernadett vagyok, tősgyökeres helyi, háromgyermekes édesanya. Végzettségem nemzetközi igazgatásszervező. Egy olyan települést képzelek el, ahol jó felnőni, jó gyermeket nevelni, és ahol jó szépkorúként élni.

Bővebben

Kifejezetten jól átlátom az önkormányzatok működését, hiszen eddigi munkáim során széleskörű és mélyreható képet kaptam róla. Éveken keresztül dolgoztam a VI. kerületi önkormányzat jegyzői kabinetben, aminek segítségével az önkormányzati munka teljes működésében tapasztalatot szereztem. Mindezekben nemzetközi igazgatásszervezői végzetségem is igen sokat segített.

Már a nagyszüleim is Telkin éltek. Itt laknak a szüleim, itt nőttem fel, itt alapítottam magam is családot és neveljük férjemmel együtt három gyermekünket. Ismerem Telki minden szegletét, a település már a részemmé vált. Megszámlálhatatlan helyi eseményen vettem részt és nagyon sok ismeretségre tettem szert.

Én együtt nőttem a faluval. Láttam gomba módjára kinőni az új házakat és láttam eltűnni a csodás pipacsmezőket.

Ahhoz a generációhoz tartozom, aki ismeri Telki régi hagyományait, de már látja azt is, hogy a Budapestről való kiköltözések miatt a falu lakossága átalakult, ezáltal megváltozott a falukép is. Így mások lettek az igények, amihez a településnek is alkalmazkodnia kell minden területen (gazdaságpolitika, szociális ügyek, oktatásügy, egészségügy, infrastruktúra, kultúra). Mindezeket úgy fejlesztve, hogy Telki értékeit ne feledjük, hanem örökítsük át a következő generációknak.

Akik ismernek, tudják, hogy szívesen segítek bármilyen közösségi munkában. Lehet rám számítani. Cselekvő tagja vagyok a szülői munkaközösségnek.

A közigazgatás és az önkormányzat világa közel áll hozzám, mivel tanulmányaimat a Pázmány Páter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán végeztem. Szakmai tapasztalatomat és tenni akarásomat arra fogom használni, hogy Telki egy olyan fejlődő faluvá váljon, ami méltó az itt élő lakossághoz.

Egy olyan települést képzelek el, ahol jó felnőni, jó gyermeket nevelni, és ahol jó szépkorúként élni.

A kifogások helyett a megoldások keresésében hiszek!

Takács Zsuzsa

Takács Zsuzsa

Majd húsz éve érkeztem először Telkibe, azóta négy unokám született. Rendszeresen tartottam divatbemutatókat a Telki Fesztivál nyitónapján a Báder-Magyar házban. Baráti társaságunk folyamatosan bővült és nagyon megszerettük Telkit, viszont a település képe azóta megváltozott.

Bővebben

Fontosnak tartom, hogy a falu közösségét építeni kell. Úgy gondolom, színes, kulturális programokkal tartalmas estéket szerezhetünk egymásnak. Kultúrát építeni megfelelő érzékkel, részletes koncepcióval, helyismerettel, nem utolsó sorban megbízható, célorientált csapattal és megfelelő szakmai kapcsolatrendszerrel lehet. Az egyházközösség, a Karitász, a Scola, a jóga csapat és az otthonom az állandó pontok az életemben.

Nagykanizsán születtem. Édesanyám könyvelőként, édesapám gazdasági igazgatóként dolgozott. Egy öcsém van.

Érettségi után a fővárosba költöztem, hogy felvételizhessek az Iparművészeti Főiskolára. Diplomavédésemkor már első kislányomat vártam. Végzős társaimmal alkotóközösséget hoztunk létre Vízió, majd Línea névvel, ruhagyártással foglalkoztunk.

2000-ben a hannoveri kiállítás magyar pavilonjában közreműködtem a kiállítás tervezésében. 2003-ban az MTV-ben dolgoztam szerkesztő-riporterként. Dokumentumfilm klubbot indítottunk Gerbei Anitával, később a Nemzeti Reklámügynökségnél műsorgyártásért feleltem. 2008-ban visszatértem a ruhatervezéshez és megnyitottam első szalonomat.

Tíz éve eldöntöttük a férjemmel, hogy a Hegyvidékről ideköltözünk. Az erdei kirándulások, biciklizések és a környék településeinek felfedezése lett kedvenc időtöltésünk. Budakeszi mintáját követve, 2021-ben egy mamutfenyővel és egy atlaszcédrussal ajándékoztuk meg a falut, hogy jelet hagyjunk 100 év múlva is az utódoknak.

A hagyománytisztelet az az érték, amit kaptam szüleimtől és viszek tovább saját családomban és a munkámban is. A ruhatervezésben is a tradíció és az innováció a fő motívum.

Négy unokámnak is igyekszem jó példával szolgálni azzal, hogy szorgalommal és kitartó munkával elérhetjük céljainkat.

Ma már a Rózsadombon, a műhelyemben alkothatok, bemutatókat és közösségi eseményeket szervezek.

Azért csatlakoztam az Itthon az Otthonunkért Egyesülethez, mert többet szeretnék tenni Telki jövőjéért, a családokért, a biztonságunkért. Fontos számomra, hogy a településünk egy családbarát, pezsgő kulturális életű ékszerdoboz lehessen a Zsámbéki-medencében.

Takács Zsuzsa iparművész
www.takacszsuzsa.hu

Major Péter

Major Péter

Három fiút nevelünk a feleségemmel és immár nyolc éve kötődünk Telkihez. Végzettségem üzemmérnök-közgazdász, egy negyvenfős szoftverfejlesztő csapat vezetője vagyok. Mi többgenerációs távon gondolkodunk a Telkiben!

Bővebben

Telki, Boszorkányvölgy

Telkit nem egy időszakos állomáshelynek tekintjük az életünkben: mi többgenerációs távon gondolkodunk a településben. Azért szeretnék dolgozni, hogy a falu lakosai is ténylegesen itthon érezzék magukat, hosszú távú otthonná váljon számukra is. Telkinek ehhez olyan fejlesztésekre van szüksége, ami több generációnak is kedvez. Ez az, amiért motivált vagyok.

A munka mellett az élsport tizennégy éves korom óta, az első fiunk születéséig része volt az életemnek. Feleségemmel alkotunk profi versenytáncos párost. 2009-ben és 2010-ben mi képviseltük Magyarországot a Profi Versenytánc Világbajnokságokon. Egy országot képviselni hatalmas megtiszteltetés. Még most is büszkeséggel tölt el, ha erre gondolok. Örömmel képviselném most a közvetlen környezetemet, amit ugyanazzal az erővel és kreativitással tennék, mint a versenytáncos pályafutásom során tettem. A sok munkának akkor meglett az eredménye. Most szakmai tapasztalatomat, lelkesedésemet és minden erőmet Telkire szeretném fordítani.

46 éves vagyok. Nagyapám és édesapám is a katonai pályát választotta, ez a szolgálat volt az életük egyik fontos mozgatója. Így a szolgálat és az otthonomért való tenni akarás már gyermekként nekem is részemmé vált.

A Budapesti Műszaki Egyetemen folytattam tanulmányokat, majd a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani szakirányán szereztem Üzemmérnök-közgazdász diplomát.

Az egyetemi tanulmányaimmal párhuzamosan dolgozni kezdtem egy kis agrár vállalkozásban, mint telephely vezető, később pedig mint műszaki vezető.

2003-2006 között egy lízing cégnél ingatlanfejlesztési projektvezetőként dolgoztam. Ezt az időszakot követően alapításakor csatlakoztam egy IT fejlesztő céghez, ahol projektvezetői, termékmenedzseri, vezető ügyfél-kapcsolattartói, illetve üzletfejlesztési feladatokat láttam el. Ennek köszönhetően mélyítettem el vezetői, szervezői és fejlesztési tapasztalataimat.

2015 óta a Magyar Nemzeti Bank számára szoftvereket fejlesztő, mostanra közel negyvenfős, rendkívül összetartó csapatnak vagyok a vezetője.

Szabadidőmben kirándulok, horgászok, és búvárkodom.

Tóbel István

Tóbel István

Születésem óta Telkin élek, szívem, lelkem ideköt. Harminchét éves vagyok, egy ötéves kislány édesapja. Az ő jövője miatt a legfontosabb nekem, hogy Telki fejlődésnek induljon.

Bővebben

A település életének alakulását gyermekkoromtól követem. Megszámlálhatatlan emlék és esemény részese vagyok, sok mindent követtem végig. Az utóbbi években nagyon sokan költöztek ide a fővárosból, de a település fejlődése sajnos, nem követte a növekedés ütemét. Ez sok problémát okoz a mindannyiunk életében. Nem akarom, hogy Budapest elővárosa legyünk. Telki többet érdemel!

Azt szeretném, hogy egy virágzó, lelkes közösségé váljon településünk, ahol a gyermekek tudnak helyben minőségi iskolába járni, biztonság van, az emberek ismerik egymást, közösségként számíthatnak a másik segítségére. A kifogások helyett a cselekvésben hiszek. Képviselőként ezekre fogok koncentrálni.

Harminchét éves vagyok, egy ötéves kislány édesapja. Az ő jövője miatt a legfontosabb nekem, hogy Telki fejlődésnek induljon.

Hiszem, hogy a jól megszervezett és színvonalas közösségi programok összehozzák településünk lakóit. Rendezvényszervezői munkatapasztalatomat használva arra fogok törekedni, hogy ezen a területen minőségi változást érjünk el. Menedzselés, tervezés, egy tiszta stratégia mentén pici gyermekektől kezdve egészen a szépkorúaknak szóló, színvonalas és professzionális kulturális programokra van szükség Telkiben. A kultúra közelebb hozza az embereket egymáshoz, és közösséget kovácsol!

A helyi óvoda és iskola hosszú ideje fennálló és egyre növekvő hiányosságait mi hamarabb rendbe kell tennünk. Szeretnék hangsúlyt fektetni a védőnők, óvónők és a pedagógusok megbecsülésére, a gyermekorvosi rendszer kiegyensúlyozott működésének fenntartására.

Minden tekintetben Telki érdekeit fogom nézni és képviselni!

Dr. Császár László

Dr. Császár László

A családom négy generációja él Telkiben. Nős vagyok, három felnőtt gyermekem és négy unokám van. Jegyző voltam és törvényességi felügyelőként is dolgoztam kormányhivatalban.

Bővebben

A családom négy generációja él Telkiben. Nős vagyok, három felnőtt gyermekem és négy unokám van. Az unokáim közül a három fiú Telkiben él: két óvodás és a legkisebb, aki hét hónapos.

Jegyző voltam és törvényességi felügyelőként is dolgoztam kormányhivatalban, ezt megelőzően pedig ügyvédként tevékenykedtem. Jogi diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szereztem. Nyugdíjba a kormányhivatalból mentem.

Az önkormányzati munka minden részletét jól ismerem, így tudom, hogy az akadályokból miként tudunk lehetőségeket formálni és a közösség érdekeiért aktívan dolgozni. Szakmai tudásomat és tapasztalatomat pedig az önkormányzat működésének nyitott, cselekvő, kiegyensúlyozott és törvényes működése érdekében fogom használni.

Önkormányzati képviselőként kezdeményező, nyitott és innovatív szemlélettel, elsősorban a legfiatalabbak fejlődési lehetőségeit fogom támogatni. Nagyszülőként is látom, hogy fejlesztésre van szüksége Telkinek. Elengedhetetlen a több állami bölcsődei férőhely és családi bölcsőde létesítése. Ennek pedig nagy előnye, hogy a gyermekek helyben - nem más településre, vagy a fővárosba - járhatnak intézménybe.

A nevelők, az óvodai dolgozók, a gyermekorvosok és a védőnők nagyobb megbecsülést érdemelnek. Magasabb színvonalú munkakörülményeket és megfelelő fizetést kell számukra biztosítani.

Nem utolsó sorban további olyan játszóterekre is szükség van, amelyek biztonságos mozgáslehetőséget nyújtanak a gyermekeknek.

Változásra van szükség!

Programom Telkiekkel való beszélgetéseim alapján, elemzések mentén igazi csapatmunkában készült el.

 

Köszönöm a weboldalon tett visszajelzéseket és hálás vagyok az önkormányzati szakembereknek, akik segítettek és segítenek jogi, gazdasági, természetvédelmi és településfejlesztési tanácsokkal!

Egyedi válaszok, közösségi szemlélet

Új fejlesztési irányok kialakítására és megvalósítására van szükség Telkiben! Ez a megállapítás fogalmazódott meg azokban a szakemberekben, és helybéliekben, akikkel az elmúlt félévben sokat beszélgettem a településen.

Telki problémái speciálisak, így ezekre a jó válasz is csak egyedi lehet. A konzultációk alatt megfogalmazódott problémákra tapasztalt politikusokkal, polgármesterekkel, innovatív látásmódú üzletemberekkel és az urbanisztika területén jártas szakemberekkel is egyeztettem.

Meggyőződésem, hogy egy közösség problémáira a válaszokat is közösen kell megadni, és ennek a legjobb eszköze a közösségi tervezés, amellyel a döntésekbe a lakosokat a lehető legnagyobb mértékben be lehet vonni.

Minőségi változásra van szükség

A megkérdezettek szinte egyöntetűen megfogalmazták, mi az az előny, amiért ezt a falut választották lakóhelyüknek a budapesti agglomerációban.
Állítják, hogy Telki elég közel van a fővároshoz ahhoz, hogy a Budapest kínálta előnyöket (munkahely, business, oktatás, szolgáltatás, kultúra) ki lehessen használni, mégis a kiváló környezeti adottságok olyan életteret biztosíthatnak számukra, amely megfelelő lesz egy minőségi életforma kialakításához. Hívogató volt számukra a laza beépítésű kertvárosias jelleg, hogy az itt élők igényszintje is homogén, hasonló életformát követnek, tehát számíthatnak a minőségi módon megtartható környezetre, a biztonságra és a nyugalomra.

Azt is elmondták, hogy sajnos, mást kaptak, mint amire számítottak, mert Telki fejlődése megrekedt, az infrastruktúra hiányában már nem látják azt a lehetőségekkel teli falut, mint ideköltözésükkor.
Telki egy mesterségesen létrehozott település, az alapítói szándékokról vegyes érzelmekkel számolnak be a megkérdezettek. Tény, hogy létrejöttét nem annyira a közösségformálás és a fenttartható településmodell megalkotása vezérelte. Az igazi cél az volt, hogy az ingatlanpiaci igényeket kielégítsék, hogy átlagos, közel azonos méretű családiházas telekosztással megfelelő kínálatot biztosítsanak, ahogy ez az agglomeráció fejlődésére akkor jellemző volt. Amiben Telki eltért a többi településtől, az az volt, hogy meghívták ide a magyar társadalom vezetői rétegét ingatlant vásárolni, akik azóta lakói lettek a falunak, így ma már a legnagyobb fejlesztési potenciálját ők jelentik a falunak.

A telkiekkel folytatott beszélgetések során a hiányosságok tekintetében egyöntetű volt az álláspont abban, hogy melyek a leginkább égető és megoldandó feladatok. A találkozások során egyértelműen kirajzolódott, hogy igényük van arra, hogy a helyi településpolitikai döntésekbe jobban be legyenek vonva, jobban részeseivé szeretnének válni a település ügyeinek előmozdításának.

Nyilvánvalóan ehhez egy nyitott, megújult és erre alkalmas településvezetésre van szükség.

Telkiben ma is kiépítetlenek az utak, és megoldatlan a csapadékvíz elvezetés. Az ideköltözők abban bíztak, hogy a megvásárolt ingatlanuk melletti közterületek folyamatosan kiépülnek, és a munkálatok egy-két év alatt befejeződnek. Az igazság az, hogy a falu ilyen fejlesztésére nem volt meg a fedezet, az adóbevételek nem fedezik ezt a hiányt, a hazai és nemzetközi pályázati források igen csekély módon voltak kihasználva, már ha egyáltalán pályázott a település. Így érthető, hogy a hiányos infrastruktúra-hálózat befejezése még ma is várat magára. Professzionális megoldásokra van szükség!
Telki fejlődésével párhuzamosan kiépültek a fontos alapellátási intézmények – iskola, óvoda, egészségház, és a sportcsarnok is egy újjáépítés után -, de ezek karbantartási feladatokat is követeltek, amelyek sorra elmaradnak, így ezek terén is egyre növekednek a hiányosságok. Az értékeink megőrzése, intézményeink állagvédelme a minimum elvárható feladat az önkormányzattól. Nyilvánvalóan ehhez fenntartható koncepcióra van szükség, amire csak egy nyitott és kompetens településvezetés képes.

Komoly gondokkal küzd az iskola, egészségház, sportcsarnok és az óvoda is. Ezek között vannak jelentősebbek, mint pl. a régi óvoda burkolatcseréje, ami már porlad, továbbá a nem működő orvosi rendelő napelemei vagy az évek óta működésképtelen beteghívó rendszer. Nem elegendő 10 évente egy gyors mázolás, a forrásokat folyamatosan biztosítani kell, olyan koncepcióra van szükség, amely a fenntarthatóságot biztosítja.

A telki interjúalanyok által megfogalmazódott legfontosabb fejlesztési igények:

 • a bölcsődei kapacitás növelése,
 • a közlekedésbiztonság fejlesztése,
 • közösségfejlesztés,
 • több és minőségi, igényes kulturális program,
 • az úthálózat fejlesztése,
 • a hulladékszállítás javítása,
 • óvodafejlesztés,
 • iskolafejlesztés,
 • buszjáratok sűrítése,
 • kerékpárutak kiépítése és a
 • jobb kommunikáció.

Ez mind olyan feladat, amire választ kell találni, de amit a Telkiben megkérdezettek mindannyian egyöntetűen állítanak, hogy:

RÖVIDEN, TÖMÖREN MONDJUK KI, TELKI MEGTELT!

A 10 éve folyamatosan bővülő társasházak a főváros elővárosává teszik Telkit. Csak idő kérdése, hogy egyre több lakótömb épüljön, az egyre több gépkocsi járjon az utakon.Az Itthon az Otthonunkért Egyesület csapata a gyermekeinknek és unokáinknak építi Telkit.

Fenti feladatok teljesítése jelentős kihívást jelentenek, így az eddigi megoldásoktól eltérőeket kell alkalmazni, a településvezetést másfajta szemlélettel kell megközelíteni!

KÖZÖSSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉSEN ALAPULÓ, AZ ERŐFORRÁSOKAT JOBBAN MOZGÓSÍTÓ PROAKTÍV ÉS INNOVATÍV MEGKÖZELÍTÉSRE VAN SZÜKSÉG A VEZETÉSBEN!

Jelentős feladatok előtt állunk, és egyértelmű, hogy ezekre a forrást is meg kell találnunk.

Nem célunk, hogy ezeket megterhelő adóemeléssel és az újabb társasházzal beépíthető önkormányzati ingatlanok eladásával érjük el, mint ahogy azt az elődeink tették.

Szerte az országban és Nyugat-Európában is számos jó példa áll előttünk, hogy miként tudják erősíteni egymást az önkormányzati erőforrások, a civil szféra és a magántőke.

Varga-Ötvös Béla (VÖB) urbanista három korszakra osztotta az agglomerációs települések fejlődési szakaszait.

 1. Pionír (új telepes) életmód korszaka. Jellemzők: telekosztás, építkezés, népességrobbanás, ingázás, dugó.
 2. Konszolidációra törekvés korszaka. Jellemzők: kertvárosodás, „kertfaluvá” válás, közösségformálás igénye, új helyi értékek megjelenése.
 3. Fenntarthatóság, digitalizáció korszaka. Jellemzők: tudásalapúság, környezetvédelem, infokommunikáció, smart city elv.

Telkiről is elmondhatjuk, hogy a 3. fejlődési szakaszba lépett, tehát mi, akik Telkiben, mint otthonunkban gondolkodunk, és hosszú távon szeretnénk itt maradni, felelősek lettünk azért, hogy a kihívásokra megoldásokat találjunk.

Új Kompetenciákra és professzionális településvezetésre van szükség.

Szükségünk lesz ehhez arra, hogy a falufejlesztésben mindannyiunkat motiváló új célokat tűzzünk ki, az ezek megvalósításához szükséges eszközrendszert kialakítsuk és egy együttműködő közösséget hozzunk létre, amely elkötelezett ezek megvalósításában.

Olyan új vezetési szemléletre van szükség, amely a célok kitűzésében és megvalósításában is közösségben gondolkodik, amely ezeknek a létrejöttét segíti és menedzseli, a bezárkózó településvezetés helyett.

Az Itthon az Otthonunkért Közösségfejlesztő Egyesület olyan csapatot állított ki a 2024. június 9-i önkormányzati választásokra, amelynek képviselőjelöltjei olyan kompetenciákkal, professzionalizmussal és nyitottsággal rendelkeznek, akik alkalmasak a változtatásra, az új vezetési módszerek kialakítására és bevezetésére.
A csapat képes a vezetői szemlélet megújítására és új megoldásokat találni a problémákra!

FŐ CÉLJAINK

CSALÁD, BIZTONSÁG, FEJLŐDÉS

1.Család: Az elmúlt egy évben a telkiekkel való beszélgetéseken elhangzottak megerősítették a statisztikai kimutatásokat, miszerint a falu lakosságának többsége, az országos átlagnál is magasabb arányban családban él, akik nagyobb arányban több gyermeket is nevelnek. Gondoskodnunk kell a gyermekekről és a szépkorúakról is.

2.Biztonság: A telkiek elmondták, hogy fontos számukra a biztonság megőrzése, az életformájuk, a környezetük minősége, az ingatlanjaik értéke, és a konkrét fizikai biztonságuk megőrzése tekintetében. Kiemelten fontos a közlekedésbiztonság javítása. A biztonságunkat szolgálja Telki megerősítése kistérségi, országos és nemzetközi szinten is. A gyermekeink biztonságát szolgálják a rekreációs terek és közösségi tér létrehozása is. A professzionális forrásteremtés szintén a település biztonságos pénzügyi helyzetét szolgálja.

A folyamatos kifogások helyett most cselekvésre van szükség!

3.Fejlődés: Mindannyiunknak fontos, hogy Telkinek legyen egy olyan vonzó és megvalósítható jövőképe, amely a fejlődést tűzi a zászlóra, és amely motiválja az itt élőket az együttműködésre. Minőségi és nem mennyiségi előrelépésre van szükség. A fejlődés nem új lakóparkokat jelent, nem hangos ipart és tájidegen raktárakat.

A fejlődés nem mutathat abba az irányba, hogy Budapest elővárosa legyünk! A nagyvárosok természetes fejlődése, hogy egyre kinyúlnak a határai. Meg kell akadályoznunk, hogy Telki Budapest elővárosává váljon. Erre csak egy elkötelezett, kompetens képviselőtestület és polgármester képes

Az egyes részcélok sok esetben több fő cél megvalósulását is szolgálják majd, amelyek közül a fontosabbakat az alábbiakban fejtjük ki.

CSALÁD

A 2022-es népszámlálási adatok alapján a településen összesen 1228 család él. A családok 75%-ában él kiskorú gyermek.

Legfőbb prioritásunk a gyermek, fokozni kell a bölcsődei, óvodai, iskolai és egészségügyi szolgáltatás (állandó gyermekorvos) zavartalanságát a számukra. A bölcsődei ellátás fejlesztésére már konkrét lépéseket is tettünk.

Az iskoláskorú gyerekek fele (300 kisiskolás) más településre kényszerül iskolába járni.

Ez azt jelenti, hogy a 0-19 év közöttiek (1343 fő) közül kb. 700 gyerek ingázik. Ez hatalmas terhet tesz a szülők és a gyerekek vállára, ami egyben oka a megnövekedő gépkocsiforgalomnak, a környezetszennyezésnek, és közlekedésbizonsági kockázatokat is rejt magában.

Bölcsődefejlesztés, férőhelyek számának növelése

Két év alatti gyermekek 2022-ben 139-en voltak, hasonló a bölcsődés korú gyermekek száma az ezt megelőző tíz évben is. A bölcsődés korú gyermekek csupán 15%-a jut ma bölcsődei férőhelyhez, amely a megkérdezettek szerint nagyon kevés, és amelyet a statisztikai adatok is alátámasztanak. A pályázat útján megszerzett források a bölcsőde megépítését reális elképzeléssé teszik, a működtetés költségeit pedig a magánfinanszírozás és az alapítványi támogatások bevonása enyhítheti. Ehhez egy professzionális és komplex személetű településvezetésre van szükség.

Oktatás, a pedagógusok megbecsülése

Érdekünk nekünk is a pedagógusok fluktuációját csökkenteni azzal, hogy fokozzuk a pedagógusok megbecsülését a problémáik kezelésével, és a velük való jó munkakapcsolattal. Ehhez olyan településvezetésre van szükség, aki látja és tapasztalja a problémákat, jó kapcsolatot ápol az iskola vezetésével és az állami szervekkel. Tudja, hogy milyen ösztönzőkkel tudja segíteni a pedagógusok elégedettségét és elismertségét.

Számos jó példa mutatkozik országosan is, hogy miként tudja az önkormányzat segíteni az iskola működését. A kifogások helyett megoldásokra van szükség.

Egy nemzetközi gimnázium tervét a jelenlegi önkormányzat visszautasította, de mi erről is szeretnénk kikérni a helyiek véleményét is, amelyet először információgyűjtéssel és kapcsolatépítéssel kívánunk megalapozni. A Telkiben élő gyermekek minőségi, színvonalas és versenyképes oktatást érdemelnek.

Gyermeklétesítmények, intézmények fejlesztése

A magas színvonalú gyermeklétesítmények fejlesztése és karbantartása azért is fontos, mert a gyermekek helyben tartása kedvezően hatnak a tanulási kedvükre, a helyi közösséghez való tartozás élménye pedig a személyiségfejlődésükre is kedvezően hat.

Kiemelt célunk, hogy saját gyermekorvosa legyen Telkinek állandó rendelési idővel, amely kiszámítható segítséget biztosít a családok számára. A környező településeknek ez sikerült, mi sem vagyunk kevesebbek.

Országosan és a környező településeken is sok jó példát találunk arra, hogy miként tudja az önkormányzat és egy jól működő civil szervezet az oktatási intézményeket segíteni, és arra is, hogy a forrásteremtésre miként lehet komplexebb és professzionális megoldásokat találni. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezeket felkutassuk, megismerjük, és a telki viszonyokra adaptáljuk.

Megfelelő közösségi teret kell biztosítanunk az egyre nagyobb létszámban velünk élő tinédzsernek mind szabadtéren (az Aktív Magyarország program részeként pumpapálya, mászófal, a gördeszkapálya biztosítása, fejlesztése, kosárlabdapálya, szabadtéri fitnesz lehetőségek) mind pedig zárt térben is. Létrehozzuk az önkormányzati diáktanácsot, így rendszeresen közvetlen módon kommunikálhatunk a fiatalokkal. Abban hiszünk, hogy az érintetteket kell megkérdezni arról, hogy mi fontos számukra.

Aktív idősödés

Gondolnunk kell az idősödő korosztályra is, akik számára aktív időtöltésre alkalmas helyszíneket szeretnénk kialakítani.
Olyan kulturális programokra is szükség van, amely jól szervezett, minőségi kapcsolódást nyújt az idősek számára is, és felveszi a versenyt a Budapest nyújtotta lehetőségekkel.
Nem egyszerűen programokat szerezünk, hanem minőséget nyújtunk, kultúrát építünk!

BIZTONSÁG

A biztonság mindannyiunk alapelvárása a helytől, ahol élünk. Erre több területen is számítunk, amelyért folyamatosan tennünk kell, hogy megőrizhessük. Melyek ezek a fő területek, és mit kell tennünk annak fenntartásáért?

Állandó törekvésünk, amikor egy települést kiválasztunk, hogy az életformánkat, a környezetünk minőségét, és ezáltal az ingatlanjaik értékét megőrizhessük.

Az új lakáscélú beépítések tovább rontják a falu fenntarthatóságát és élhetőségét a megnövekedő népességszám, és az ezzel járó növekvő környezetterhelés miatt. 2010-2020 között 17%-kal nőtt a lakások száma a településen. Ez 2020-2022 között 11%- kal emelkedett. A becslések szerint, míg a korábbi 17%-os növekedéshez 10 év kellett, addig most ugyanez a növekedés 5 éven belül megtörténhet.

Ugyanakkor a fennálló elgondolás tovább növeli az ellátási nehézségeket, és a kötelező települési közfeladatokat is, miközben a lakossági igények kielégítése már ma sem biztosítottak. A települést nem szolgálja az új társasházak építésére alkalmas építési telkek eladása. A maradék önkormányzati vagyont úgy kell felhasználni, hogy az csakis a közösség érdekét szolgálja.

Fentiek miatt fontos, hogy a település lakóövezeti fejlesztésére nemet mondjunk, és hogy az új lakóházak építésére hasznosítható önkormányzati ingatlanokat értékesítését megállítsuk.

Az önkormányzati ingatlanok hasznosíthatóságát újra kell gondolni, új funkcióját a közcélú és a zöldjellegű hasznosításnak megfelelően kell meghatározni!

Varga-Ötvös Béla: Köztudott, hogy az ingatlanárak fő piaci meghatározó tényezője az elhelyezkedés, ezen belül: a) a települési környezet (elérhetőség, infrastruktúra, közterületek, közszolgáltatások mennyisége és minősége); b) az ingatlan településen belüli fekvése, közműellátottsága. Ezek tükrözik a reális hasznosíthatóságot, és csupán utánuk kapnak jelentőséget az ingatlan belső értékei.

Az idézet arra kíván utalni, hogy biztonságunk tekintetében nem elég az ingatlanunk határáig tekintenünk, nagyobb figyelmet kell fordítanunk a település egészének ügyeire. Fontos, hogy az alapellátási feladatokat biztosítsuk, az intézményeinket, és az infrastruktúra-hálózatunkat jó karban tartsuk. Ennek hiányában az életminőségünk romlik, a potens és aktív népesség jobb ellátással rendelkező településekre költözik, helyükre a kevésbé igényes népesség érkezik, és ingatlanjaink is folyamatosan értéküket vesztik. Fontos, hogy a kötelező ellátási feladatokat is megoldjuk.

Gyermekeink biztonsága

A biztonság alatt a fizikai biztonságot is értjük, és ezek közül is első helyen áll gyermekeink biztonsága, akik a településen közlekednek, és használják játszótereinket is. Ezeket karban kell tartani, biztonságos kapura is szükség van, a homokot frissítendő, és az erős napsütéstől védeni kell az ott játszó gyerekeket.

Közterületi biztonság

Működő kamerarendszerre van szükség ott, ahol ez leginkább indokolt. A főútvonalakon védeni kell a gyalogosokat, több járdára, okos zebrákra, és okos jelzőlámpákra van szükség. Lakó – pihenőövezetek kijelölése indokolt a lakóutcák forgalmi sebességének korlátozására mindannyiunk nyugalmáért.
Biztonságos járdák kellenek Telkiben a lakóövezetekben is a környezeti adottságokkal összhangban van.

A település teljes úthálózatát jó minőségű szilárd burkolattal kell ellátni, a megfelelő csapadékvíz elvezetésről is gondoskodni kell. Az úthálózatot, és a vízelvezető árkokat is rendszeresen karban kell tartani.

Meg kell becsülnünk az értékeinket!

Közbiztonság

Országos programok keretében a polgárőrséget meg kell erősíteni, egy saját autóra van szükség a polgárőrség számára.

FEJLŐDÉS

Telkinek fejlődésre van szüksége. Az elmaradt beruházások és karbantartási feladatok pótlása az elsődleges, és ezek mellett még sok új izgalmas elképzelést is megvalósíthatunk, de elsőként nézzük, mit mutatnak a kutatások és mit ajánlottak a helyiek a velük készített interjúk alkalmával, és azokra milyen válaszokat tudunk adni.

Energiaközösség

A következő 10 évben Telki lehet az első olyan magyarországi település, amely teljes egészében napenergiával működteti a lakóingatlanokat és az intézményeket. Elkezdtük az igényfelmérést, professzionális csapat dolgozik a terveken.
Ha érdekli az energiaközösség, itt tudja felvenni velünk a kapcsolatot:

KLIKK IDE

Több zöldterületet

Ne növekedjenek a lakóterületek, helyette növekedjenek inkább a zöldfelületek!

A jövőkép szempontjából fontos kimondani, hogy a lakóterületek növekedése helyett a szabadon maradó, beépítetlen telkek minőségi zöldfelületként való kialakítása legyen a cél.

Az agglomerációs törvény az új lakóterületek kijelölését, a beépítetlen területek (pl. mezőgazdasági) beépítésével már csak igen korlátozottan teszi lehetővé, a természetvédelmi és az erdőterületeket pedig egyáltalán nem engedi. Mivel az aggodalom nagy ezen a területen, mi kimondjuk, hogy új lakóterületet nem fogunk bevonni, nem leszünk Budapest elővárosa hosszú távon sem. Ezt csakis egy nyitott, cselekvő és kompetens településvezetés tudja megakadályozni.

A meglévő és beépítetlen lakótelkek funkcióváltása a cél, legyen ezekből inkább önkormányzati intézmények számára alkalmas telek, illetve több sportolásra alkalmas, rekreációs zöldterület!
A belterületen meglévő önkormányzati tulajdonban lévő lakótelkek értékesítése álljon le, maradjanak azok tartalék intézményterületek, illetve aktív sportolási lehetőséget biztosító zöldterületek, vagy egyéb rekreációs területek.

Fontos a tizenéves korosztály tartalmas időtöltése, ezért különös tekintettel leszünk a fiatalok számára kedvelt sportlehetőségek fejlesztésére (szabadtéri fitnesz-pálya, futókör, kosárlabdapálya, mászófal, stb.).

Túraútvonalak és kerékpárút

A turisztikai fejlesztések során a környező településekkel való összefogás kulcsfontosságú lehet, hiszen önmagukban a környező települések sem tudnak elég vonzó úticéllá válni. Nem tömegekre van szükség, hanem magas színvonalú kikapcsolódásra, rekreációs és sportolási lehetőségekre. Páty tervei már megvannak a Budapest-Balaton kerékpárúthoz való csatlakozáshoz, Telki számára innen már csak egy karnyújtás, hogy a Balatonra vagy épp a Velencei-tóhoz guruljunk kerékpáron. Sok terv volt már az asztalon, most cselekvésre van szükség és forrásteremtésre. Továbbá a környező településekkel szeretnénk összekötni gyalogúton és kerékpárúton is Telkit.

A település lakosságának régi vágya a Budajenői-patak tóvá duzzasztásának lehetősége. Legyen újfent megvizsgálva ennek a lehetősége! A kifogások helyett innovatív megoldásokra van szükség, komplex személetre és professzionalitásra.

Fenntartható környezetszépítés – Virágos Telki

Telkinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a következő években aktív odafigyeléssel és a fásítási terv aktualizálásával pályázzon az ország legszebb, legvirágosabb települése címre.

A közterületek parkosítása induljon el, ültessünk új fasorokat, virágosítsuk a települést.

A Kórház fasor fásítása nem tűr halasztást. Díszíthetjük zöldterületeinket önkormányzati költségvetésből, de tudunk támogatott településszépítő mozgalmakat és akciókat is indítani ennek tárgyában, hogy legyenek virágzóak az előkertek, és a telkünk előtti zöldfelületek. (pl. az “ILoveTelki” brand, “Tiszta Udvar, rendes ház” mozgalom).

Ünnepeinkhez méltóan minden alkalommal szeretnénk díszíteni a települést, és a hangulatos karácsonyi világítás is elmaradhatatlan lesz!

Szennyvíz

A nemrég üzembe helyezett szennyvíztisztító az ÉDV és más szervek tájékoztatása szerint is elérte a kapacitásai 90%-át. Telki elemi érdeke, hogy egy nyitott, kezdeményező képviselőtestülete és polgármestere legyen, akik hosszú távon terveznek, jó kapcsolatot ápolnak a környező települések vezetőivel és Telki érdekeit mindig szem előtt tartva professzionális forrásteremtésre képesek.

Közvilágítás

Mindannyiunk biztonsága érdekében a közvilágítást ki kell építenünk, amelyre egy nyitott, proaktív és kezdeményező önkormányzat lesz csak képes. Környezetbarát gondolkodásmóddal innovatív törekvésünk ezt napenergia felhasználásával megtenni, ahol erre lehetőség nyílik. Megfelelő fényerővel rendelkező közvilágításra van szükség az óvodák, uszoda környékén és a játszótereken is.

Civil szféra

A különböző kisközösségi szerveződéseket nem csak ígéretek szintjén, hanem megfelelő infrastruktúrával is támogatni fogjuk. Mind jogi, pályázatírói és innovatív forrásteremtési lehetőségeket biztosítunk számukra. A sportegyesületek és nyugdíjas klub és piac közösségét is megerősítjük.

Közlekedésfejlesztés

Ez az a téma az, ami leginkább megosztja az embereket, hiszen a gyors hazaérkezés jó, de ha ez közlekedésfejlesztéssel jár, akkor mindig van egy olyan új útszakasz, amelynek lakói tiltakoznak, tehát nehéz erre jó választ adni. Ezért szükséges a közösségi tervezés professzionális módon való végrehajtása. A hatályos rendezési terv a Napsugár út felől hoz be elkerülőutat, ami a pátyi lehajtó felé visz. A településeket összekötő utak országos jelentőségűek, kormányzati döntés szükséges a megépítésükhöz. Ahhoz, hogy a mindenkori kormány partnerként tekintsen az önkormányzatra és a szempontjainkat figyelembe vegye, a jó kapcsolat ápolása elengedhetetlen, máskülönben a megkérdezésünk nélkül dönthetnek rólunk. Telki érdekeit egy erős, nyitott és kompetens önkormányzati vezetés képes csak érvényesíteni. Ilyen az Itthon az Otthonunkért Egyesület csapata.

Fontos tudni, hogy Telkinek nem a saját települési forgalma fog egyre nagyobb bonyodalmat okozni, hanem az egyre inkább növekvő budajenői átmenő forgalom. Mivel jelentős léptékű beépítetlen telkeik vannak még, az átmenő forgalom növekedésével kell számolni a jövőben. Erre a kérdésre is közös válaszokat kell adnunk és mindent meg kell tennünk, hogy Telki megerősödjön mind kapcsolati szinten, mind gazdasági értelemben.

Közösségfejlesztés

A hirtelen megnőtt lakosságszám miatt az emberek kevésbé ismerik egymást, nincsenek olyan helyszínek, ahol a kapcsolatteremtésre lehetőség nyílhatna. Községből közösséget építünk! A közösségfejlesztés professzionális módszertana ismert, mi ezeket is alkalmazni kívánjukminőségi kommunikációval, színvonalas programok tervezésével és a közösségi terek optimalizálásával.

A célok közös tervezése és megvalósítása a legjobb közösségépítő eszköz, ezekről alább fejtjük ki gondolatainkat.

Tematikus fejlesztési javaslatok

Az elmaradt beruházások és karbantartási feladatok pótlása mind olyan fejlesztések, amelyeket önkormányzati költségvetésből kellene előteremteni. Mind ehhez viszont komoly bevételekre is szükségünk van. A települési bevételek növeléséhez innovatív megoldásokat tervezünk, és ebbe az irányba tervezzük a lépéseket megtenni.

Úgy gondoljuk, hogy nem csak mi, de Önök is olyan projektek megvalósítását látnák szívesen Telkiben, amelyek beilleszthetőek a nyugodt kertvárosi létbe. Nem borítja fel a kialakult életformánkat, de mégis mozgósítja mindazon felhalmozódott intellektuális és kapcsolati tőkét, amely együtt komoly hatással bír. Továbbá a járulékos hatások a telki létet is színesthetik, az itt lakók számára is innovatív munkahelyeket teremthet.

Nem engedhetjük, hogy Telki Budapest elővárosa legyen és a társasházak után a hangos ipar beszüremkedjen a településre.

Községből közösséget – Kultúra Telkiben

A koncepciótlan rendezvényszervezés helyett tervszerűen, előre átgondolt stratégia mentén építjük fel Telki közösségi és kulturális életét. Kultúrát hozunk Telkibe és az elmúlt évek kudarcai helyett professzionális módon kihasználjuk a civil és magánszféra adta lehetőségeket. Pályázati forrásokat és partnerségi együttműködést kötünk művészeti, családbarát és az aktív idősödést segítő szervezetekkel. Budapest közelsége miatt olyan színvonalas kulturális és családi programokra van szükség, amelyek felveszik a versenyt a főváros adta lehetőségekkel. Rövid idő alatt ez már sikerült az Itthon az Otthonunkért Egyesületnek és ezután is sikerülni fog. Megerősítjük a helyi civil szervezeteket és aktívan támogatjuk az új közösségek létrejöttét. A környező településeknek sikerül országos nevű művészeket, előadókat vendégül látniuk. Telki sem érdemel kevesebbet!

FORRÁSTEREMTÉS

Az ingatlanok számának növeléséből remélt bevételszerzés nem jelent hosszú távú megoldást a település számára, melynek másik módját, a helyieket sújtó adóbevételek ésszerűtlen emelését is el kívánjuk kerülni. A forrásbevonásban is azon innovatív módszerek bevezetésében hiszünk, amelyek túlmutatnak a hagyományos pályázatírói attitűdökön, amelyek a kapcsolatépítésre épülnek belföldön és külföldön, és amelyek területi és regionális partnerségben gondolkodnak. (pl. Interreg pályázatok, klaszterek szervezése.)

Telki, mint a térség vezető szereplője

Az önkormányzatok hatásköre az elmúlt években csorbát szenvedett, épp ezért kell, hogy Telki egyre erősebb pozícióba kerüljön a régióban, hiszen egy gyenge, bezárkózó, kapcsolati háló nélküli település egyre kiszolgáltatottabbá válik.
Ma már nem annyira ismeretlenek a tematikus térségek, terek és utcák létrejötte, ilyen pl. a gasztronómiára és a kultúrára épülő tematikus utcák, mint a Ráday utca, a Bartók Béla Boulevard, vagy a kultúrára és a turisztikára épülő térségek, mint a Balatonfelvidék. De említhetnénk a zöldfilozófiára épülő településeket, és tágabb rendszerekben is gondolkodva akár nemzetközi klasztereknek is vannak közös fejlesztési lehetőségei. Ehhez speciálisan képzett szakemberekre, pályázatírókra van szükség, akik jártassak a közösségépítésben, a projektfejlesztésben és a projektmenedzsmentben. Professzionális településvezetésre van szükség!

Telki egyik kitörési pontja lehet egy vagy több hasonló tudásalapú és/vagy kreatívipari tematikus fejlesztésnek, amelynek környezetterhelése és területigénye kicsi, kihasználja a jelenlévő szellemi potenciált, és vonzza az ezen tudásalapú iparágak szereplőit, azoknak helyszínt és minőségi ellátást nyújtva.

Ezen elképzelés mentén fontos, hogy partnere legyen a Zsámbéki-medence Turisztikai Egyesületnek is, és a most induló új Naturpark projektnek a medencében, amelyek szintén térségben és partnerségben gondolkodnak. Ezek kínálata, klaszterszemléte mind ezt az ideológiát, és mindezt a kínálatot színesíthetné. Kezdeményező és nyitott, innovatív önkormányzatra van szüksége Telkinek!

A helyi vállalkozások erősítése

Aktív és kezdeményező vezetési szemléletre van szükség!
Telkiben több, mint 300 regisztrált kft. van, több, mint 100 betéti társaság és 400 egyéni vállalkozó. Patrióta önkormányzati szemléletre van szükség, ahol a helyi erőforrásokat összekapcsoljuk és helyzetbe hozzuk. A településnek elemi érdeke, hogy a helyi vállalkozások minél nagyobb hozzáadott értéket állítsanak elő, mivel a település bevétele leginkább tőlük származik.

TERVEZÉSI ÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN

Valószínűleg Önnek is vannak javaslatai, amelyek hasznosításra várnak. Telki végleges jövőképét a közösségi tervezés eszközrendszerével szeretnénk kialakítani, amikor Ön is beleülhet a polgármesteri székbe, és elmondhatja Ön is a javaslatait! Fontos, hogy lássuk, milyen ötletek és milyen kompetenciák azok, amelyeket egy jó ügyért mozgósítani tudunk.

Önökkel együtt szeretnénk meghatározni Telki fő fejlesztési irányait, a fontosabb korszerűsítési programokat és projekteket, valamint a megvalósítás eszközrendszerét is, amelynek profi lebonyolításához moderátorok bevonását tervezzük.

A folyamat eredményeként megfogalmazódik Telki jövőképe, amelyet szakemberek fognak véglegesíteni és részletesen kidolgozni, de ezt követően a megvalósításban is számítunk Önökre! Arra fogunk törekedni, hogy a tervezési és a megvalósítási folyamatban is fenntartsuk az Önök motivációját, és együttműködési kedvét, mert céljainkat közösen könnyebb lesz megvalósítani.

VEZETŐI SZEMLÉLET

Aktív és kezdeményező vezetési szemléletre van szükség Telkiben. A lehetőségeket keresni kell és utánamenni, és olyan kapcsolati hálót kiépíteni, amelyek korrekt emberi kapcsolatokon alapszik. Meg kell erősítenünk Telkit, hogy mi dönthessünk a saját jövőnkről és ne a megkérdezésünk nélkül tegyék mindezt.

KAPCSOLATÉPÍTÉS

A kapcsolatépítés az alapja a vezetői szemléletnek, a gazdaságfejlesztésnek, a térségi és klaszterszemléletű fejlesztéseknek is. Ez fontos feladatunk nemzetközi és hazai szempontból is. A cél a meglévő testvértelepülési kapcsolatok megtartása és ápolása mellett új, Telkiéhez hasonló adottságú településekkel való kapcsolat kialakítása. Szeretnénk tapasztalatot cserélni, tanácsot kapni és adni olyan európai települések viszonylatában is, ahol a falvak hasonló kihívásokkal küzdenek, mint Telki.

A kapcsolatépítéssel és nemzetközi programokhoz való csatlakozással új megoldásokat, jó példákat cserélhetünk, a gyerekek csereprogramokban vehetnek részt, és a helyi vállalkozásokat is segíthetjük.

A hazai kapcsolatépítés is fontos hasonló okokból, de a környező településekkel is nélkülözhetetlen a szoros együttműködés, mivel a közös célok és a közös lobbizás erősíti mindegyik települést.
Olyan hazai partnerségek kialakítását tervezzük, ahol Telki adottságaiból, tehetségéből más falvak is tudnak részesülni közösségi és szociális területen is. Fontos, hogy a „gazdag Telki” adományaival segítse továbbra is a rászorultakat, és fenntartsa az ikonikus erdélyi településsel, Gyimesbükkel a jó emberi és támogatói kapcsolatokat.

Őrizzük meg Telki nyugalmát és induljunk el a zöld és családbarát innováció útján!

Erre a garancia az Itthon az Otthonunkért Egyesület polgármesterjelöltje és képviselőjelöltjei!

Aktualizálva: 2024.04.18.

Mondja el véleményét Ön is!