Nagyon sok pár, amikor a kapcsolata a szakadék szélére sodródik, egész egyszerűen nem tudja, hogy mit kellene tennie azért, hogy a kapcsolatuk helyre billenjen. Mégis, hol a hiba? Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a vitás helyzeteket könnyebben rendezni tudjuk? Párterapeuta szemmel nézve nagyon sok olyan technikába botlani bele manapság, ami haszontalan, de vannak olyanok is, amelyek rengeteg embernek segítettek már. Mégis mit tehetünk?

Hogyan zajlik egy terápia?

A párterápia rendszeres, ismétlődő találkozásokból áll. Ezeken a közös üléseken, találkozásokon a pár mindkét tagja részt vesz, hogy könnyebben megoldást tudjanak találni a problémákra.

A terápia időtartama 90 perc, melyben egy rövidebb szünet is lehet. Ebben a szünetben a hallottak alapján olyan gyakorlatokat állapítanak meg, melyeket a pár tagjainak meg kell fogadni, és beiktatni az életükbe, hogy a kapcsolat sikeresebb lehessen.

Rendszerszemléletű pár-és családterápiára általában kéthetente szokott sor kerülni, néhány hónap alatt eredményeket lehet elérni egy kapcsolat helyre billentésében, de sokszor már az első alkalom után is elindul a változás.

10 remek gyakorlat, melyet te is kipróbálhatsz

Íme, lássunk 10 olyan gyakorlatot, melyek könnyedén segíthetnek abban, hogy a párunkkal harmonikusabb és nyugodtabb életet élhessünk. Természetesen nincs tuti recept – hiszen minden egyes eset más és más – ha minél többet kipróbál a pár, akkor könnyedén megtalálhatja, hogy mi az, ami számukra a legjobb, a leginkább működőképes.

Étkezzünk Közösen Rendszeresen

A mai világban ez lehet, hogy bizonyos párok esetén ez nehezen kivitelezhető, hiszen van, aki több műszakban kénytelen dolgozni nap, mint nap, és van, aki időnként kénytelen elutazni a munkája miatt. Amikor csak lehet, próbáljunk meg közösen, együtt étkezni – legideálisabb talán a vacsora, de ha csupán erre van lehetőségünk, akkor az ebéd és reggeli is megfelelő.

Üljünk Le Beszélgetni A Problémáinkról

Sokan nem beszélnek eleget arról, hogy milyen személyes problémák kerülnek elő a mindennapjaik során. Bántott minket a főnökünk? Valamilyen mindennapi problémánk van, ami gyötör minket? Beszéljünk erről őszintén a másiknak, ezzel könnyítve a lelki terheinken. A köteléket erősíti, hogy az egyik fél támaszt nyújt a másiknak.  

Keressünk Megoldást A Problémáinkra

Miután beszéltünk a problémáinkról, próbáljunk meg azokra megoldást is keresni. Anyagi problémáink vannak, amit nem tudunk megoldani? Valamilyen lelki sérelem gyötör minket? Ha kell, akkor próbáljunk meg szakemberhez fordulni.

Este Lefekvés Előtt Béküljünk Ki

Nagyon sokat segíthet, ha este, mielőtt nyugovóra térünk, mindig megpróbáljuk rendezni a vitás helyzeteket – még akkor is, ha ez egy kis plusz erőfeszítést jelent egy fáradt nap végén. Ha valamiben nem értünk egyet, akkor próbáljunk meg közös megoldást találni a problémáinkra. Egy komolyabb, évek óta fennálló problémát talán nem lehet megoldani egy este alatt, de a napi szinten előkerülő kisebb konfliktusokat igen.

Legyünk Mindig Őszinték

Rengeteg pár akkor kéri ki egy profi párterapeuta segítségét, amikor meginog a bizalma a másikban: rendszeresen hazugságon, füllentésen kapja a másikat. Nagyon fontos, hogy mindig próbáljunk meg őszinték lenni.

Töltsünk Együtt Minőségi Időt

Mi az, amit mindketten szeretünk csinálni? Filmet nézni? Szeretünk együtt futni, étterembe járni? Döntsük el, hogy milyen időtöltést, tevékenységet szeretünk a legjobban, és hetente szakítsunk időt arra, hogy egymással foglalkozzunk.

Legyen A Szexuális Együttlétünk Kellemes

Nagyon sok párkapcsolat azért megy tönkre, mert a szexuális együttlét nem telik kellemesen. Beszéljünk nyíltan az érzéseinkről, és vágyainkról, és tegyünk eleget egymás kérésének! Egy kapcsolat kevésszer működhet igazán jól, ha a szex nem megfelelő.

Ne Legyünk Féltékenyek

A túlzott féltékenység soha nem kifizetődő, óriási hibába esünk, ha folyamatosan vádaskodóan viszonyulunk a párunkhoz – ráadásul alaptalanul. Helyette inkább próbáljuk meg a szeretet kötelékét erősíteni kettőnk között.

Tervezzünk Együtt Előre

Milyen nagy terveink, álmaink vannak, melyet közösen meg szeretnénk valósítani? Gyerekek, netán egy remek üdülés, vagy valamilyen vásárlás? Mindenképp beszéljük rendszeresen a nagy terveinkről, ha pedig nincsenek, akkor alakítsuk ki őket!

Legyünk Előzékenyek

Ne a párunknak kelljen mindig szólnia, amennyiben valamilyen gonddal szembesül, valamilyen segítségre lenne szüksége. Menjünk elébe a problémáknak, és találjunk rá megoldást már az előtt, hogy erre külön felhívná a figyelmünket.

Kérjük-e párterapeuta segítségét?

Ezek természetesen általános tanácsok voltak, melyet érdemes lehet megfogadni – sokan ráadásul bizonyára kissé közhelyesnek is gondolnák őket. Ha elolvassa problémával küszködő pár a felsorolt listát, talán talál párat, amire eddig kevésbé gondolt.

Ami igazán segíteni fog, az egy személyre szabott beszélgetés. Hiszen minden párkapcsolat más és más, és a probléma gyökerét sem olyan könnyű megtalálni. Egy párterapeuta abban fog tudni segíteni nekünk, hogy a problémáinkra személyes választ kaphassunk, a saját kérdéseikre, a saját válaszaikat kapja meg a pár.  

 

Ha érdeklődik a személyes fejlődés, az önfejlődés témái iránt, iratkozzon fel hírlevelemre.

Rendszeresn küldök hasznos tartalmakat, melyek segítségével fejlődhet, inspirálódhat, segítségre lelhet…